Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cica gondozása

A macska nevelése


A közhiedelemmel ellentétben a macskák nevelhetők és taníthatók. A nevelést kedvesen kell végezni, és a megfelelő viselkedésért jutalmazni kell, a helytelen viselkedést pedig figyelmen kívül kell hagyni.

A macskák képzettársításon keresztül tanulnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy viselkedést pozitív megerősítés követ, azt az állat később megismétli. Másfelől a negatív következménnyel járó, vagy hatástalan viselkedést az állat nem ismétli többet.

Amikor a macskádat próbálod nevelni, gondold végig, hogy mit szeretnél tőle, a macskád miért akarná azt tenni (mi motiválhatja), és mikor akarod megjutalmazni. Alaposan gondold végig, hogy mivel motiválhatnád a macskád, ugyanis amíg a kutyák többsége könnyen ösztönözhető játékkal vagy étellel, a macskákkal nehezebb boldogulni. A macskákra csak az étel hat ösztönzően, ez is csak akkor, ha éhesek

Ápolás

Szőr: Már a kismacskáknak is meg kell szokniuk a napi fésülést, különösen a hosszú szőrű macskák esetében. A kilazult szőrszálak eltávolításán kívül a napi fésülésnek más jelentősége is van: ilyenkor a gazdi kézbe veszi kedvencét, megsimogatja, ellenőrzi, hogy tiszták-e a fülei, nincs-e benne parazita, nincs-e rajta sérülés stb. A rövid szőrű macskák ápolásához használjunk sűrű fogú fésűt, majd tenyerünkkel határozott mozdulattal simítsuk végig a testét a fejtől kiindulva egészen a farokig. Ezt a macskák nagyon szeretik, és a kilazult szőrszálakat így végleg eltávolíthatjuk. A hosszú szőrű macskák ápolása jóval több időt vesz igénybe. Naponta kétszer fésüljük ki szőrét. Az összecsomósodott részekkel külön kell foglalkoznunk. Húzzuk szét a szőrszálakat (használhatunk hozzá például tompa kötőtűt), ezután nekiláthatunk ritka fogú, majd közepesen sűrű fésűvel a bontáshoz. A hintőpor alkalmazása segít a csomók kibontásában, csökkenti a szőrszálak összetapadását. Ha így már nem bontható ki a csomó, akkor vágjuk le ollóval, ez megakadályozza az egyre nagyobb filces területek kialakulását. A szőrhullás tüzeléskor, vemhesség alatt, hormonzavarkor és vitaminhiány esetén fokozottan jelentkezik. Ha a cicát kiállításra visszük, akkor előtte 4-5 nappal fürdessük meg (különösen a fehér macskákat), mert így a kiállításra a szőr visszanyeri természetes zsírtartalmát és fényét. Különleges gondozást igényel a kandúrok farka. A farok felső, test felőli részén zsírmirigyek vannak, amelyek váladéka elsárgítja a szőrt. Baktériumok telepedhetnek meg itt, amelynek bőrgyulladás lehet a következménye. Ezt a részt akár naponta beszórhatjuk hintőporral, amit a bőrbe dörzsölés után kikefélünk. Esetleg a macska farkát külön is megmoshatjuk.

Fül: Időnként gyengéden töröljük ki a külső hallójáratot babaolajba mártott fültisztító pálcával, majd vattával töröljük át a fülkagylót. Ne használjuk ugyanazt a pálcikát mind a két fülhöz. Ha a fülben barna pöttyöket vagy sűrű váladékot találunk, akkor gyulladásra vagy parazitákra gyanakodhatunk, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, és a további kezelést bízzuk rá.

Szem: A szemfolyás általában kötőhártya-gyulladást, megfázást vagy sérülést jelez, ezekben az esetekben forduljunk állatorvoshoz. Azonban létezik másfajta szemfolyás is, amely a rövid orrú macskáknál fordul elő, mivel a rövid orr miatt a könnyet az orrüregbe levezető könnycsatorna beszűkül, illetve elzáródik. Ilyenkor bórvizes vattával naponta többször töröljük ki a szemeket. Itt se használjuk ugyanazt a vattacsomót mind a két szemnél.

Fogak: A tejfogak 8 hetes korra teljesen kifejlődnek. A tejfogak elvesztése 4-6 hónapos korban következik be. A legtöbb esetben észrevétlenül zajlik le (az állat legtöbbször lenyeli a fogát), de előfordulhat fogzási láz, levertség, étvágytalanság, véres fogíny, panaszos nyávogás. A fogkőképződés és fogínygyulladás minden arra hajlamos macskánál megjelenik. Ha a macska nem használja kemény csontok rágására a fogait, akkor már 2-3 éves korban is kialakulhat, tünete a rossz szájszag és a nyálzás. A fogkövet állatorvossal távolíttassuk el. Ha az idősebb macska rosszul eszik, gondolnunk kell a fogkövességre és fogínybetegségre, ezeket állatorvos kezeli. Ne adjunk a macskának szilánkosan törő hosszú csöves csontot (pulyka, kacsa, öreg tyúk csontját), mert a hegyes csontdarabok megsebezhetik az állatot vagy akár fulladást is okozhatnak. Ne hagyjuk magára a cicát csontrágás közben, hogy szükség esetén beavatkozhassunk, lehet, hogy ez menti meg az életét. Idősebb macskáknál a csontetetés székrekedést okozhat, ezért vigyázni kell.

Karmok: Neveljük rá a macskát a karomkoptató használatára, így sok bútorunkat megóvhatjuk. A karmok végét le is vághatjuk (legjobb erre a célra speciális, macskáknak készült karomvágó ollót használni) de csak az áttetsző végeket csípjük le (körülbelül 2 mm). Vigyázzunk, nehogy megsértsük a karomban lévő ereket és idegeket, mert ha ezek megsérülnek, az nagyon fájdalmas és néhány percig tartó vérzést okozhat. Legjobb, ha állatorvosra bízzuk a manikűrt.


Kölykök felnevelése:

Teendők a frissen beszerzett kölyökmacskával: Hazatérve eleinte csak egy szobában engedjük a kiscicát mászkálni, ott, ahol már várja valamilyen berendezési tárgya, és amelyik később a tartózkodási helye lesz. Az első napokban, ha lehet, ne hagyjuk egyedül, simogassuk, játsszunk vele sokat. Legjobb eleinte azt a táplálékot adni a kismacskának, amit korábban fogyasztott, és fokozatosan lehet áttérni más eledelre, száraz vagy konzerves macskatápra, illetve emberi ételmaradékokra. Ha olyan árva macskakölyköt akarunk felnevelni, amelyik még igényli a szoptatást, akkor állateledel-boltokban kapható tejpótló tápszer kismacskák részére. Ezt lehet helyettesíteni az alábbi táblázat alapján összeállított tápszerrel is:

sovány marhahús darálva 8 g
sovány túró 15 g
étolaj 3 g
tojássárgája 3 g
fölözött tehéntej 70 g
tejcukor 0.8 g
vitamin és ásványi anyag keverék 0.2 g

Napi adagja 16-25 ml, 6-8 alkalomra elosztva
(dr. Fekete S. nyomán)Fontos tudni, hogy a macska teje fehérjében és zsírban dúsabb, mint a tehéntej, ezért tévhit, hogy a szopóskorú kismacskának feles tejet kell adni. Inkább tejszínnel, húsliszttel, csukamájolajjal, csíraolajjal lehet a tejet sűríteni. Természetesen, ha a kismacskáknak hasmenése van, mindenképpen diétás étrend javasolt. Aki vállalkozik az árva szopós macskák felnevelésére, annak nemcsak a táplálékról kell gondoskodnia, hanem az anya nyalakodását is pótolnia kell, amivel kiváltódik a vizelet- és bélsárürítési reflex. Ezt úgy érhetjük el, hogy langyos vizes vattával a has és végbélnyílás tájékát masszírozzuk. Ha ez elmarad, a kismacskák nem ürítenek és elpusztulnak.

A lakás többi helyiségébe csak néhány nap múlva engedjük a kölyköt, a kertbe pedig körülbelül egy hét elteltével engedjük ki, amikor már megszokta a saját szobáját, környezetét.

Különösen az első időben kerüljük a lármát, a hangos beszédet. Beszélgessünk a kiscicával, játsszunk vele sokat, gyakran ismételgessük a nevét. Mindig a két mellső lába alá nyúlva emeljük fel, ne a tarkójánál fogva. Hagyjuk a macskát aludni, ne zavarjuk evés, ivás közben, vagy amikor éppen a dolgát végzi. Nagyon bensőséges kapcsolatot alakíthatunk ki kis kedvencünkkel, ha evés után - ha hagyja - lágyan simogatjuk a pocakját, mint ahogy a mamája is teszi nyalogatással. Engedjük, hogy gyermekeink gondoskodjanak a macskáról, így felelősségérzet alakul ki bennük. Figyelmeztessük őket, ha valamit elfelejtettek, ugyanis a macskáknak állandó gondoskodásra van szükségük.

Ha fajtatiszta macskát akarunk tartani, akkor fontos, hogy a tenyészet macskaleukózistól, FIP-től és FIV-től mentes legyen. A 4 hetes kölyköt már javasolt kezelni orsóférgesség ellen, ezután pedig 12-14 hetes koráig kéthetenként célszerű a kezelést ismételni. Ha új kismacskát szereztünk be, célszerű állatorvoshoz elvinni, hogy megfelelő féreg elleni kezelést kapjon, illetve egyéb betegségek, külső paraziták meglétét kizárjuk. A kismacskák 8 hetes korukban kapják az első védőoltást fertőző gyomor- és bélgyulladás, valamint macskanátha ellen. Az oltást 3-4 hét múlva kell megismételni. Az orvosi vizsgálatok alkalmával az állatorvos ellenőrzi a cica fejlettségét, tanácsokkal látja el a macskatulajdonost. Ha beteg macskát viszünk az állatorvoshoz, akkor az addig nem fogja beoltani a cicát, amíg ki nem kezelte a betegségéből, mert az oltások védőhatása csak egészséges és erős szervezetben kezd kialakulni mintegy 10-14 nap elteltével. Ellenőrizni szokták továbbá a hím macskánál azt is, hogy leszálltak-e a herék.

A kölyök korát fogai alapján lehet megállapítani. A tejfogak 8 hetes korára nőnek ki, ez 26 darab fogat jelent. A maradandó fogak 4-5 hónapos korban váltják a tejfogakat. A macskának 30 maradandó foga van.

Játékok: Fontos, hogy a kismacskának legyenek saját játékai, amelyeken nem kell mással osztoznia. Ezenkívül mi is játsszunk sokat a cicával, menjünk bele az ő játékaiba is, és ha lehet, minél kevesebbet hagyjuk egyedül otthon. Játékok: pingponglabda, szövetből készült játékok, papírgalacsin. Sok macska élvezi, ha a gazdája eldobja a játékát, s ő ezt visszahozhatja, így elég hamar kialakul az apportírozás készsége is, ha a játék mérete alkalmas szájba vételre. Készíthetünk mi is játékot a cicának, akár egy botra is köthetünk madzagot, ez olcsó és mégis jó játék. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy a fonálszerű anyagok, ha macskánk lenyeli, súlyos bélelzáródást, életveszélyes állapotot okozhatnak. Apróbb, lenyelhető tömör tárgyak is előidézhetnek ilyen problémát, de szerencsére a macska ezeket sokkal kevésbé hajlamos játék közben lenyelni, mint a kutya. Ha mégis előfordulna, akkor minél előbb forduljunk állatorvoshoz.


TestbeszédA cicák hangjelekkel, mimikával, testbeszéddel és szagjelekkel kommunikálnak. A mimika finomabb jelzésnek számít, ezzel szemben a testbeszéd, a testtartás már jóval nagyobb távolságból is látható. A cica hangulatának változását először mindig az arckifejezés megváltozása jelzi, a testtartás csak ezután fejezi ki az éppen aktuális kedélyállapotot. Az elégedett, nyugodt cica általában a hátsó lábain üldögél, farkát maga köré csavarja. A nyugtalan macska lelapulva kuporog, mellső mancsait szügye alá húzva, farka szorosan a teste mellett van. A macskák figyelemmel kísérik egymás testtartását és tiszteletben tartják az elzárkózás igényét. Ha viszont a másik cica magasabb helyt foglal el a ranglétrán, akkor az éppen pihenő állat alázatosan elhagyja a terepet. A felpúposított hát a túlerővel szembeni félelem jele, a macskák jellegzetes testtartása. Ezt a kölykök gyakran próbálgatják nagyobb, erősebb fajtársaikkal vagy kutyával, idegen emberrel szemben. A testtartás jellegzetes: a macska felpúposítja a hátát fordított U alakban, szőrét felborzolja, hogy nagyobbnak tűnjön, és széltében helyezkedik el. Farkát kampószerűen lefelé görbíti. Ez a póz a többi macska számára igen fenyegető, ijesztő hatást kelt, megfélemlíti az ellenfelét, harc nélkül győzedelmeskedik. Azonban ha a másik állat mégsem hátrál meg, akkor a cica megfutamodik, és sebesen elszáguld. Ebből is látszik, hogy ez a testtartás csak blöff és nagy adag félelemmel társul.

A macska farka barométerként funkcionál. Amikor simán lóg, akkor a cica hangulata normális, az "üvegmosókefe"-farok riadalmat jelent. Ha lelapítja a testét és hátrameredő farka meg-megrándul, akkor a macska éppen nagyon koncentrál valamire vagy feszült valamitől. A függőlegesen égnek meredő farok az állat nyájas hangulatát jelzi, így köszöntik egymást a rég nem látott macskák, és a kiscica is így üdvözli anyját. Ha a macska ide-oda csapkod a farkával, akkor biztos, hogy a következő pillanatban megvalósítja elképzeléseit.

Amikor két idegen macska találkozik, akkor első dolguk, hogy alaposan megszaglásszák egymást. Testüket lelapítják, fejüket amennyire csak tudják, előrenyújtják. Egyik fél részéről sincs igazán bizalom. Eszményi esetben a macskák tovább szaglásznak egészen a végbélnyílásig. Egyikük sem akarja, hogy a másik közel kerüljön a genitáliáihoz, így egy darabig csak forgolódnak. Ha a fülek ilyenkor kíváncsian előremutatnak, akkor a találkozás általában békésen, barátságosan zajlik le, az egyik cica felcsapja a farkát, és hagyja megszaglászni a hátsóját. Utána cserélnek, és a másik szaglássza végig az első cicát. Miután befejezték az ismerkedést, mindketten mennek tovább a maguk útján.

Sajnos azonban a legtöbb esetben nem így zajlik le a találkozás két macska között. Már a kölcsönös szaglászás kezdeti lépéseinél megszakad a folyamat, ugyanis az egyik macska szaglászná a másikat, de az nem akarja, ezért fülét lelapítja, sunyin hátrahőköl. Amennyiben az első cica folytatná a közeledést, úgy a másik fújni, köpködni kezd, esetleg pofonokat osztogat. A rangsorban lejjebb álló rendszerint ilyenkor elfut, a másik pedig utána megy, és próbálja megint szaglászni, de ez általában nem szokott sikerülni, mert a félénkebb állat megint eliramodik. Ez a játék többször megismétlődhet. A folytatás a bátrabb, erősebb macskán múlik: vagy hagyja elfutni félénkebb társát és ő is továbbmegy a saját útján, vagy utána iramodik és nekimegy a másiknak.

A macskák egymás között nagyon jól megértik egymást, nincsenek kommunikációs nehézségeik. Ez egyaránt vonatkozik a házicicusokra és a nagyvadakra is. Viselkedési gesztusaik nagymértékben hasonlóak, kizárt a félreértés lehetősége.

Kommunikáció macska és ember között
Az emberek általában szavakkal kommunikálnak a macskájukkal is, amelyek nagy részét - természetesen a naponta használt szavakat, mondatokat - megértik a cicák. A macskák nemcsak ezeket értik meg, hanem a mimikánkat, mozdulatainkat, gondolatainkat is. Például egy mimikai gesztusból a cica rájön, hogy mi most éppen fel fogunk állni és kimegyünk a szobából. Viszont ha a macska akar valamit közölni a gazdájával, akkor ez elég nagy erőfeszítésébe kerül, sokszor és tagoltan kell "elmondania", hogy mit szeretne, mire mi emberek megértjük számára egyértelmű jelzéseit

A macskák kommunikációja bár széles skálán mozog, szűkebb értelemben 3 féle hangot különböztetünk meg:

a) halk, gyengéd, "beszélgetős" hangok, ezeket az anyamacskák és a szerelmes kandúrok hallatják;
b) hívóhangok (a halk miákolástól kezdve a harci "csatakiáltásig");
c) ide sorolhatjuk a megriadt cicák izgatott hangjelzéseit, a fújást, a köpködést (prüszkölő-fújtató hang) és a mély, torokhangú morgást.Ettől függetlenül a macskák inkább a testtartásukkal kommunikálnak egymás között.


Folyton nyávog a macskám

Általában egy évnél fiatalabb, valamint az idősebb, valamilyen betegségben szenvedő macska él ezzel a zajos eszközzel, hogy felhívja magára a figyelmet. A nyávogás hangfekvése, ereje és hosszúsága igencsak megviseli a macska környezetében élőket, különösen azért, mert gyakran az éjszaka kellős közepén zendít rá a cicus. Minél hangosabb, minél követelőzőbb a nyávogás, annál valószínűbb, hogy kétségbeesés, izgalom vagy fájdalom a kiváltó oka. Az unatkozó macska nyávogása inkább dohogásra emlékeztet, kitartó, de nem olyan hangerejű.

A macska genetikai kódoltságának köszönhetően valójában éjszakai állat, kompromisszumkészségéről árulkodik, hogy hajlandó biológiai óráját az emberrel való együttélés során 12 órával elcsúsztatni. De csak akkor, ha nappal valóban nappali életet él, és nem alszik, mint ahogy azt sok munkába járó család macskája teszi, ha másért nem, hát unalmában. Amikor a gazdi késő este hazatér, rendszerint kimerült és nem vágyik másra, csak a pihenésre. Nem így a cicuska.

Ő ilyenkor felélénkül, játszana, ugrabugrálna, hiszen napközben már jól kialudta magát. A nyávogás persze lehet betegség jele is. Ha a macsek korábban nem tartozott a fecsegő-gépek csoportjába, érdemes tüzetesen megvizsgálni nincs-e rajta sérülés, nem látszik-e rajta valamiféle betegség jele. Az is fontos, hogy a macskát kellő időben ivartalaníttassuk, mert a szexuális késztetés egyik legmarkánsabb jele a nyávogás. A szabadba kijáró macskák többet nyávognak, mint a csak lakásban élők, a sziámi, keleti, burma macskák "fecsegőbbek", mint más fajták.

A nyávogás ellen a "nulla tolerancia" elvet kell alkalmazni. Ennek az a lényege, hogy a nyávogó macska sohase kapjon jutalomfalatot, kedveskedést, simogatást, ne lépjünk vele szemkontaktusba, ne etessük, ne játszunk vele, egészen addig, amíg legalább 15 percen át csöndben nem marad. Ha ugyanis a macska rájön, hogy a nyávogás hatásos eszköz a kitűzött cél elérésére, legyen az bármi, minden alkalommal be fogja vetni ezt a fegyvert annak érdekében, hogy a célt elérje. Ezért akkor kell őt megdicsérni, jutalomfalatot adni neki, amikor szépen, csöndben üldögél, fekszik. "Jó, csöndes cica" - mondjuk és adjunk neki jutalomfalatot. Egy idő múltán a macska rájön, hogy mit kell tennie, hogy csemegét kapjon, és melyik az a viselkedés, amely "nem fizetődik ki". De még ennél is fontosabb, hogy esténként fárasszuk ki jól a macskát, legalább fél órán át játszunk, kergetőzzünk vele, hogy megszabadulhasson felgyülemlett energiáitól. Ha ezt a módszert követjük, 3-8 héten belül az operaénekes macskából az éjszakát alvással töltő macskát faraghatunk.

Miért randalírozik a macska éjszaka?
Az ok nem ismert, csak a jelenség. Este 10?11 óra között tör ki a macskán a láz, minek következtében fel, s alá rohangászik a lakásban, felugrik a szekrény tetejére, felrohan a függönyön a karnisra, stb, és közben olyan képet vág, mint aki azt játsza, hogy üldözik, hiszen senki nem kergeti és a rémület is csak tettetés. Amikor ettől eléggé elfárad, végül nyugovóra tér. A szokás gyakorta erőt vesz ifjoncokon. Majd később, 3?4 éves kor után, ritkábban jelentkezik a roham.
Honnan lehet tudni, hogy egy macska jól érzi magát?
A macskák testbeszéde árulja el leginkább, hogy milyen a kedvük. Az elégedett macska félig csukott szemekkel pihen, elnyúlik, és lassan kimereszti, majd behúzza a karmait. Szintén az elégedettség jele a dorombolás. A macska hegyezi fülét, amikor megneszel valamit, mozgatja azokat, amikor ideges és lelapítja füleit, amikor megrémül vagy agresszívvá válik.
A macska farka is jó indikátora kedélyállapotának. Egy gazdájához szaladó macska üdvözlésképpen magasan tartja farkát, néha csóválja is a farka hegyét. A farok végének finom mozgatása örömöt vagy vágyakozást fejezhet ki.
Az erőteljesebb farokmozgás jelzi a macska idegességét. Fölborzolják a farkukat abban az esetben, ha megriadnak
Ha elveszett a macska

Többféle módon tűnhet el macska:
leggyakrabban elszökik, eltéved, vagy elcsalják otthonról. A szökésre a kalandvágy vagy a párzási időszak kezdete szolgáltathat okot. Ilyenkor a cica előbb-utóbb hazatér, már ha nem téved el. Minél többet vándorol a környéken, annál kevésbé téved el, annál messzebbről is hazatalál. Néha mégis előfordul, hogy megkergeti egy kutya és a nagy sietségben nem figyel az útra. Vagy felfedezőútján felmegy egy padlásra vagy lemegy egy pincébe, ahol véletlenül rácsukják az ajtót. Netán valamitől annyira megijed, hogy egy zugba húzódik vissza, és nem mer előbújni, nyávogva segítséget hívni. Az is előfordulhat, hogy a túl kedves vagy naiv cicát elcsalják otthonról, és így jószágunk előbb-utóbb más macskája lesz.

A legfontosabb, hogy gyorsan cselekedjünk . Minél később lépünk akcióba, annál jobban csökken a macska megtalálásának esélye. Lássuk, mi ilyenkor a teendő!

Kérdezősködjön! Csöngessen be a szomszédba, a házmesterhez, vagy a környékbeliekhez, és kérdezze meg, nem látták-e a macskát. Ezt a kérdést senki sem veszi tolakodásnak, ugyanakkor nagy az esélye, hogy valakinek szemet szúrt az elkóborolt cica. Ha nem kerülne elő, érdemes megkérdeznie a postást, újságost, környékbeli boltosokat is, hátha hallottak róla.

Rakjon ki cédulákat! Keressen egy fotót és készítsen "ELVESZETT" feliratú cédulákat. Írja rá a macska felismeréséhez szükséges dolgokat (színét, nemét, méretét, korát és nevét), valamint az eltűnés időpontját. Egy fénymásolóval készítsen jó pár példányt és ragassza ki az eltűnés 1-2 km-es környékén. Legjobbak a forgalmas helyek, mint a boltok bejárata, buszmegállók, állomások, utcasarkok, orvosi rendelők környezete.

Keresse az interneten! Aki kóborló macskát talál, biztosan elgondolkozik azon, hogy az állat tartozik valakihez. Számára a legkézenfekvőbb megoldás az állat menhelyen való leadása vagy a talált állatról hirdetés megjelentetése. Az interneten sok elveszett-megtalált állat kereső szolgáltatás is van (a legforgalmasabb épp a Háziállat.hu oldalán az Elveszett állat és a Talált állat rovatai, vagy a www.allatok.info weboldal). Böngéssze át a bejegyzéseket és adjon fel Ön is hirdetést, lehetőleg minél több adattal, fotóval.

Telefonáljon a menhelyekre! Rengeteg önkéntes és intézményesült állatvédő tevékenykedik az országban: a listájukat megtalálja a Túlélőkészlet címtárában . Azt érdemes felhívnia, aki a lakóhelye környezetében tevékenykedik. Ha segítőkészek, de nincs náluk a macska, telefonáljon vissza néhány nap múlva, hátha közben odakerült. Hagyja meg elérhetőségét, hogy a menhelyen dolgozók elérhessék Önt.

Szóljon az állatorvosnak! Aki macskát talál, gyakran elviszi állatorvoshoz. Ha baleset érte a macskát, akkor szerencsés esetben szintén itt köt ki. Érdemes ezért ellátogatnia a rendelőbe és megadnia a macska adatait illetve saját elérhetőségét, hátha valaki beviszi a jószágot.

Beszéljen róla! Mondja el minden ismerősének, hogy eltűnt a macskája! Kérdezze meg a boltban, az újságosnál, sétálás közben, elegyedjen beszélgetésbe a környéken játszó gyerekekkel, panaszolja el barátainak. Minél többen tudnak a dologról, annál nagyobb az esélye, hogy előbb-utóbb nyomára bukkan valamilyen információnak.

Keressen sorstársat! Ha más által kiragasztott, elveszett állatot hirdető cédulát talál, ne legyen rest és telefonáljon, hátha tapasztalatot nyer, vagy összefüggést talál az állatok eltűnése között. Gyakran kiderül, hogy állatgyűlölő lakik a környéken, akinek köze van a macska eltűnéséhez: a gazdák összefogásával az ilyen emberek azonosíthatók, felelősségre vonhatók.

Legközelebb...

Az elveszett macska azonosítását nagyon megkönnyíti, ha a nyakörvére bilétát vagy címmel, telefonszámmal ellátott kapszulát fűzünk. A nyakörv azonban zavarhatja az állatot, ezért néha szerencsésebb azonosító chippel ellátni a cicát. A chippelést az állatorvos néhány ezer forintért elvégzi (nem sokkal bonyolultabb eljárás, mint egy oltás beadása). A chip később egy eszközzel leolvasható, az állat azonosítható. Leolvasó eszköze az állatorvosoknak, menhelyeknek, gyepmestereknek van.

Ha macskát talál...

A talált macskán látszik, hogy kóbormacskáról (sovány, leharcolt, ápolatlan) vagy elkóborolt jószágról (fényes szőrű, jó kondiban lévő, ápolt) van szó. A kóbormacskát - ha módunk van rá - fogadjuk be, vagy keressünk neki gazdát. Végső esetben egy menhelyre is elvihetjük, de ilyenkor sosem lehetünk biztosak benne, hogy jó sorsa lesz. Az elkóborolt macskát igyekezzünk visszajuttatni a tulajdonosához. Legjobb, ha egy cédulákat ragasztunk ki a környéken, szólunk az állatorvosnak és hirdetést adunk fel az interneten: így a cica gazdája hamarosan ránk akad és örökké hálás lesz jó cselekedetünkért.

Szoktatás más állathoz

A kutya és a macska között lévő "ősi ellenségeskedés" csak a "nyelvi", kommunikációs nehézségnek tudható be. Például a kutya baráti hangulatban a farkát csóválja, macskánál ez a feszült figyelem jele, de jelenthet ingerültséget és agresszivitást is. A kutyák már az első találkozáskor alaposan végigszaglásszák egymást, a macskáknál ez lényegesen lassabban játszódik le. Ha a kutya felemeli a mancsát, akkor játszani akar, a macskánál ez a támadás jele, esetleg még fújnak is közben. Ha a kutya és a macska is fiatalon kerülnek össze, akkor gyorsan megtanulják egymás nyelvét, így békességben, sőt barátságban élhetnek.

Nyulak, tengerimalacok könnyen összeszoktathatók a kismacskával, de csak akkor hagyjuk őket egyedül a lakásban, ha már bebizonyosodott, hogy a nyúl és a tengerimalac meg tudja védeni magát.

Aranyhörcsögöt, kismadarat, gyíkot, teknőcöt, békát, halat ne akarjunk összeszoktatni a macskával, nem fog sikerülni, inkább takarjuk le az akváriumot és a terráriumot, a madarat pedig ne engedjük ki a kalitkából.Szoktatás autóhoz és pórázhoz

A macskát kiskorától kezdve szoktassuk hozzá az autózáshoz, először csak kisebb utakra vigyük magunkkal. A macskát mindig szállítókosárban utaztassuk. Ha lehet, akkor a vezetőn kívül legyen még valaki az autóban és beszéljen a cicához, próbálja megnyugtatni. Ne hagyjuk a macskát egyedül a kocsiban.

Rövid utakra célszerű a póráz, amelyhez körülbelül 3 hónapos korban szoktathatjuk hozzá az állatot. A macska pórázát ne nyakörvhöz, hanem hámhoz csatoljuk. Ne legyünk türelmetlenek és ne ráncigáljuk a pórázt, ne feledjük, nem kutyát sétáltatunk

Kint vagy bent?

Ha lakásban tartjuk a macskát, akkor az egész lakásban biztosítanunk kell a szabad mozgást, hogy ő választhassa meg a pihenőhelyét, játszóhelyét. Jó, ha ezt kiegészíti egy dróthálóval védett erkély vagy egy szúnyoghálós ablak. Fontos, hogy a cica ne legyen huzatban.

Ha a macskát kint tartjuk a kertben, akkor arra kell elsősorban vigyáznunk, hogy ne tudjon kiszökni a kertből az úttestre, bár egy fejlett macska előtt nem sok akadály van, hiszen 2-3 méteres falra is fel tud kapaszkodni erőteljes ugrással, erős mellső karmaival. Ezenkívül a cica találkozhat más állatokkal is, ezért a szükséges védőoltásokat feltétlenül adassuk be neki.

Berendezési tárgyakMacskakosár
Minden cicának szüksége van egy takaróval vagy valami puha betéttel kibélelt kosárra. (A betét legyen mosható, de semmiképpen ne műszálas, mert azt a macskák nem szeretik.) A kosarat helyezzük huzatmentes, nyugodt helyre.

Toalettláda, alom és -kanál
Feltétlenül szükség van toalettládára, amit minden állatkereskedésben beszerezhetünk. A megfelelő toalettláda pereme 6-8 cm magas, így nehéz belőle kikaparni az almot. Alomnak az ásványi macskaalom a legalkalmasabb. Az összecsomósodott nedves részt a toalettkanállal (kimondottan erre a célra készült lyukacsos lapát, amiből a tiszta alom kihullik, a használt pedig benne marad) könnyen eltávolíthatjuk. Ezt végezzük el minden ürítés után, de legalább napi egy alkalommal, és ha szükséges, pótoljuk az almot. A kismacskát nekünk kell rászoktatnunk az alom használatára, úgy, hogy amikor a kiscica keservesen nyávog, akkor óvatosan megfogjuk, és a toalettládába tesszük. Elképzelhető, hogy már az első alkalommal rájön az alom használatára. A lakásban tartott macska azért jár az alomra, mert ez az egyetlen hely a lakásban, ahol a piszkát el tudja kaparni.

Etetőedények
A macskának szüksége van legalább két etetőtálkára vagy csészére, az egyikben legyen a száraz eledel vagy a húsáru, a másikban pedig állandóan legyen friss víz. Ha lehet, akkor az etetőedények ne műanyagból legyenek, mert ezt a cica könnyen felboríthatja (kivéve a talpas műanyag edényeket).

Körömkoptató és mászófa
Különösen a szobamacskáknál fontos, hogy elvégezhessék "mindennapi" körömkoptatásukat a durva posztóval vagy háncsszőnyeggel bevont deszkán vagy póznán. A karmok kioperálására is mód van. Ez a hazánkban nem elterjedt beavatkozás (de például az USA-ban gyakran végzik) a macska mellső lábain a karmok (és ezzel együtt az utolsó ujjpercek) amputálását jelenti. Az állat számára a műtét maga nem fájdalmas, de a gyógyulás időszaka (körülbelül 10 nap) kellemetlen, nehezen tud a bekötözött, fájó lábaira ráállni. A karmok hiánya miatt a macska nem tud vadászni, és magasabb helyre felkapaszkodni sem. Felállíthatunk mászófát is a cicának, amelyet akár házilag is elkészíthetünk. A törzs kerülete 40-50 cm, az ágaké 25 cm, a fa felülete pedig legyen minél durvább. Fontos, hogy a fa szilárdan álljon, mert ha egyszer a fa megbillen, akkor a macska valószínűleg többet nem fog rá felmászni. Sokszor azonban elég nehéz a macskát rábírni, hogy az általunk kiválasztott helyen élezze karmait, így a lakásban található bútorok látják kárát a macskatartásnak.

Macskaajtó
Ha kijár a macskánk, olyan méretű macskaajtót kell fölszerelni, amin a macskánknál nagyobb állat nem fér be. Erre a célra legalkalmasabb az állatkereskedésekben kapható macskaajtó. Abba a helyiségbe, ahová a macskaajtó nyílik, feltétlenül tegyünk friss vizet és száraz eleséget (a cicák az egérre gyakran megszomjaznak). Szerelhetünk rá tolózárat is, ha szabályozni akarjuk a cicánk ki-, illetve bejutását, és így megakadályozhatjuk más macskák vagy egyéb állatok éjszakai látogatását is.

Fésű és kefe
Elsősorban a hosszú szőrű macskáknak ajánlott a kefe és a fésű, mivel rövid szőrűeknél a cica érdes nyelvével ki tudja fésülni a már nem kívánatos szőrszálakat. A fésű legyen erős, ritka és nem hegyes fogú. A kefe követelményei a következők: legyen sűrű sörtéjű, de ha lehet - bár főleg ilyet lehet vásárolni - ne drót. Naponta kétszer fésüljük őket, így megakadályozhatjuk, hogy a szőrszálak a gyomorba kerüljenek. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mgm online casino xdfep

(Arexrwhill, 2018.07.09 22:51)

best online casinos <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">bovada casino</a> gsn casino slots <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online gambling casino</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]best online casinos[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]best online casinos[/url]

online casinos zlwen

(Ablyewhill, 2018.07.09 22:10)

online casino <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">online gambling casino</a> play casino <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">play casino</a> - [url=https://onlinecasinoplay.us.org/]online casinos[/url] - [url=https://onlinecasinoplay.us.org/]online gambling[/url]

best online casino hapip

(Avyjwwhill, 2018.07.09 21:53)

free online casino slots <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">free online casino slots</a> gsn casino slots <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">best online casinos</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]mgm online casino[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]casino games[/url]

slots for real money uzqlb

(Aaejvwhill, 2018.07.09 21:20)

gsn casino games <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online casinos</a> real money casino <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">casino bonus</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online casinos for us players[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]casino play[/url]

casino real money auphm

(Akyznwhill, 2018.07.09 20:24)

casino slots <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">gsn casino games</a> online casinos <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">best online casino</a> - [url=https://onlinecasinoplay.us.org/]betfair online casino[/url] - [url=https://onlinecasinoplay.us.org/]casino online[/url]

real money casino pdfwn

(Ajzxawhill, 2018.07.09 20:23)

betfair online casino <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online casino</a> best online casino <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online casino real money</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]slots for real money[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online casino gambling[/url]

online casinos ouvhl

(Abtiywhill, 2018.07.09 19:53)

casino games <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">casino bonus</a> gsn casino games <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">best online casino</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online casino gambling[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online casinos[/url]

gsn casino cqnwc

(Aojlawhill, 2018.07.09 18:53)

casino blackjack <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online casino slots</a> online casino real money <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online casino gambling</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online casino games[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]free online casino slots[/url]

casino online gmurt

(Acxabwhill, 2018.07.09 18:21)

online gambling casino <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">bovada casino</a> online gambling <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">online casino gambling</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online casinos for us players[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]casino games[/url]

gsn casino games hndgt

(Abllhwhill, 2018.07.06 12:34)

betfair online casino <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">gsn casino games</a> gsn casino <a href=" https://onlinecasinoplay.us.org/">casino slots</a> | [url=https://onlinecasinoplay.us.org/]real money casino[/url] [url=https://onlinecasinoplay.us.org/]online casinos[/url]

where can i buy generic viagra online safely buy.cial.isonli.n.e.

(TyroneAgorp, 2018.07.02 10:53)

<a href="http://cialisees.com/">cialis 20 mg in us</a> free generic cialis <a href="http://cialisees.com/">cialisees.com</a>
acquisto online cialis [url=http://cialisees.com/]http://cialisees.com/[/url]
canadian drugs generic cialis http://cialisees.com/#cialis-without-a-doctors-prescription
reviews of over the counter cialis soft alternativescialis inhibitorditka sound clip levitra cialiswas kostet cialis in der apothekefree samples of cialissplit cialisbuy cialis online in indiahomeopathic cialiscan cialis be taken with vasotecrefractory cialis

подарочные шахматы купить в москве недорого

(Gimothyshund, 2018.06.28 18:49)

шахматы подарочные римляне
[url=http://ru-skript.ru/user/Bevinwob/]подарочные шахматы купить в москве недорого[/url]
[url=http://forum.msk24city.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=588&sid=8ad9b7aaa372663c2987234cf0b4e767]шахматы подарочные купить в воронеже[/url]
[url=http://forum.goaudio.su/member.php?149007-BevinEverm]подарочные шахматы купить в магазине[/url]
[url=http://skysharing.ru/forum/index.php?action=profile;u=42491]шахматы подарочные в самаре[/url]
[url=http://ya-kazak.ru/users/BevinShuch]шахматы детские купить подарочные[/url]

LGMGMLCXFHVDXHVD643

Free big booty porn videos online or Suck uk promotional code

(Jordanejoumb, 2018.06.24 00:36)

County teen court spring training

After I lick a mouthful of my wife s love juices in my mouth and I cum in her mouth we do not swallow then, she brings her mouthful of my cum and kisses me and we Share our love juices together slowly and we both swallow the fruits of our passion. This summer, Robbie swung from jungle heroine to super villain without missing a beat. Sexy Teen In Short Skirt Haana Gets Fucked By One Horny Strange Guy.
[url=http://24zdorovje.ru/latina/latin-male-porn-star-489.html]Latin male porn star[/url]

Masturbation of a virgin

Big Tits Teacher Hardfucked. Brianna Frost Amazing Squirt. Than I goes and look this boy Daniel Smith up and he has 2 different accounts on fb.
[url=http://samarriage.top/ass/gay-muscled-firemen-outdoor-ass-fuck-1715.html]Gay muscled firemen outdoor ass fuck[/url]

Gay cock teen video

Daring Public Flashing Nudity. Kerry Louise Gets Fucked And Creampied. Horny Milf Goes After Hot Teen Girl.
[url=http://24zdorovje.ru/other/pussy-penetrated-in-all-ways-imaginable-645.html]Pussy penetrated in all ways imaginable[/url]

Czech women these women

Asian Men Taste White Girls 10. Nasty Dudes Copulate In A Toilet. Milf Mom And Hot Step-daughter Fucked Together.
[url=http://alp-experience.com/other/1014-big-boob-tits-melons-free.html]Big boob tits melons free[/url]

My best friends girl car

Busty Bridgette B with bubbly ass gets tag teamed in the sun. She is a natural hottie for sure. Gay piss boys The piss is flying everywhere as they dump.
[url=http://mc9002.eu/asian/who-is-the-fastest-asian-sprinter.html]Who is the fastest asian sprinter[/url]

The most influential brides

He is handsome, though, and that is how he makes his money. A student and plus model living in Los Angeles. Flashing In Public Crazy One.
[url=http://demarriage.top/teen/459-teen-ass-porn-interracial.html]Teen ass porn interracial[/url]

Hot teen pussy movie

I m a Scorpio, surgeons assistant. Lucky dude fucking 2 hot Asian coeds on voyeur spycam. Erica Bella Orgy 19 4.
[url=http://loverative.xyz/other/twerk-latina-ass-perfect-1869.html]Twerk latina ass perfect[/url]

Еврейская социальная сеть знакомства в Израиле

(IsrafaceLah, 2018.06.21 00:08)

Знакомства в Израиле бесплатно

[url=http://israface.com]Израиль еврейская социальная сеть. Знакомства в Израиле подробнее тут[/url]

Picture of my tits or Quicklist 16 hot teen feet

(Noejoumb, 2018.06.20 21:33)

Free xxx latin videos

Two Grannies Ass Fucked And More. Blonde adorable stranger girl in the public restroom was pissing. Monster Cock Porn 18418 Porn Tubes.
[url=http://westeem.xyz/cfnm/1781-free-cfnm-porno-pics.html]Free cfnm porno pics[/url]

Teen culture article april

Solo big tits Witness solo big tits whores scenes Busty Girl. Heather Vahn Gets Fucked Hard Live. Wife sharing and cuckolds watching while their wife take a huge dick in the ass.
[url=http://spressible.xyz/lesbian/topic-152.html]Xx free lesbian porno[/url]

Statement teen movie movies

Fair haired DragonBall babe with a body to die for gets drilled by four hot rods and gets her tits washed with cum. Apr 14 View Gallery Brunette teen interracial fuck cr. Goth Girl Anal pt2 04 00.
[url=http://tradulate.xyz/other/1224-hairy-plump-voluptious-strip.html]Hairy plump voluptious strip[/url]

Free sex with mom and son

Massage Rooms Teen with massive tits gets licked and fucked by hot lesbian Actors. Brooklyn Jolle Join Porn At The Casting With Old Producer. Big boobs porn showing a Asian cougar fucking.
[url=http://mandarling.xyz/pornstar/691-black-porn-star-catalina.html]Black porn star catalina[/url]

Juicy teen gay pics for

Young twink jerks off his dick waiting for his lover to come home to he can fuck him. In fact, these shots are. View babysitting horror games by moffett.
[url=http://attracter.men/other/1925-02-hairy-teen-20.html]02 hairy teen 20[/url]

Free 3gp porn without sms

What s the reason behind this. Young horny guy stretches his own papas ass after a good booze up. Hairy girl Alisa likes to lay around on her red bed and slowly take her clothes off.
[url=http://lady-mohair.eu/other/topic-610.html]Porn stars like it[/url]

Woman swallows whole cock whole photos

Natural Girlfriend Knows How To Tug It. Mature Cougar Seduces Young Boy Cireman. Squirting is not urine.
[url=http://dinamorato.xyz/other/topic-1820.html]Fetish for a hotwife[/url]

Jennifer aniston pregnant brad or 812 views seangeorgene ebony teens

(Sophiejoumb, 2018.06.20 08:56)

Katrina bowden sex scene

Fuck My Wife World 48. His Or Her First Anal Sex. Jayden Jaymes, Puma Swede, And Angel Long Lesbian Threesome.
[url=http://gabeloved.xyz/dp/forced-sex-with-object-penetration-1451.html]Forced sex with object penetration[/url]

Teach foreigner to speak russian

Ssbbw Does Anal With Lucky Black Man. Aunties Massive Tits Joi. Before the Raikage could attack again, Naruto appeared on the battlefield stating that he has such a technique.
[url=http://russzdrav.ru/other/topic-954.html]Rochester free bisexual dating services[/url]

Squad the pantyhose are

To find out if you are the more anal type you ll need to give it a chance, especially if you ve never tried it before. Pornstars carmella diamond , nicole aniston. Neo Porn Tube 11.
[url=http://zdr-ru.ru/solo/1125-solo-webcam-squirt-mirror.html]Solo webcam squirt mirror[/url]

The bear naked ladies

I m very upset about it. Get your tickets here. Big Cock Fucks Pussy.
[url=http://temp366c.ru/fetish/topic-1795.html]Fetish foot woman photo[/url]

Free adult 3d toons

Elegant British granny in 20 55. Best 3 minute long sex clips. Best i like is watching my wife handle a black guy she can take a big dick very good.
[url=http://mc9002.eu/other/old-black-plumper-bbw.html]Old black plumper bbw[/url]

Pussy cat dolls exposed

Lorenzo Enzo Enz has spent years traveling the world in search of poonani and more. Hottest amateur Pissing, Big Tits xxx scene. Amateur Indian Mature Couple Fuck.
[url=http://codiet.ru/dp/how-long-anal-penetration-1509.html]How long anal penetration[/url]

Top viewed porn sites

Cute Blonde Fingers To Orgasm. Real teen gf facialized. Selena Santana s hot latina ass bouncing.
[url=http://problemotion.xyz/toys/topic-432.html]Double barrel shotgun toys[/url]

igszhisl

(BrettHub, 2018.06.18 22:30)

wh0cd216207 [url=http://buyzithromax.us.com/]generic zithromax[/url]

gsn casino games mgfwg

(Agepewhill, 2018.06.18 21:10)

best online casino <a href="https://casinorealmoney2018.us.org/">best online casino</a> mgm online casino | [url=https://casinorealmoney2018.us.org/]online casino games[/url]

UNHhhh Same Parts Compilation

(Travisjoumb, 2018.06.17 19:18)

St12 Puspa Mp3 Yngwie Malmsteen Sarabande Cover Man of Sorrows Jason Waller (Cover) YOUTUBERS WEARING FAKE YEEZYS AGAIN! *EXPOSED* Ennai kollathey song by Jayasurya 1956 louis armstrong and his all stars Macklemore Ryan Lewis DOWNTOWN (Official Video) Parisienne Walkways Gary Moore Guitar Cover Kundalini: Awakening the Shakti Within Jason Read Guitar Lessons Alice Olivia Nintendo Switch Review (Many Months Later) The Thinning BigPeter1086 Real Music Channel 01. Beast Mode (Intro)

The Lunatics Have Taken Over the Asylum [url=https://cacak.info/search/Sammy+Lazarus]Sammy Lazarus[/url] Cumple juan juncos [url=https://cacak.info/artist/Ina+Wroldsen]Ina Wroldsen[/url] Dharan Dhankuta Bhedetar purbeli lok git [url=https://ruangsudut.info/music/dennis+smile+favorite+weapons+006+february+techno+mix]FAVORITE WEAPONS #006 February TECHNO MIX.mp3[/url] SPEEDART: SCYiE Banner [url=https://jjant.info/mp3/mania+sonic+mania+vocal+theme+hyper+potions+feat+skye+rocket]MANIA - Sonic Mania VOCAL THEME Hyper Potions feat. Skye Rocket[/url] Haftbefehl Ich Ficke Dich Feat [url=https://semestra.eu/search/Medicine+Music)]Medicine Music).mp3[/url]

City and Colour Deemo Mirror Night Reflection Piano Cover PomonasDjEko Jalsa my heart is beating (remix) MY EASY EVERYDAY MAKEUP TUTORIAL Darkskin Makeup HTC One M8 Battery Pierce The Veil Floral and Fading (Lyrics) Welcome to Your New Home Chillstep Works Vol 3 Adele Skyfall Live At Oscar Academy Awards 2013

Pyar Manga Hai Tumhi Se Zareen [url=https://semestra.eu/search/Bad+Influence+Pink]Bad Influence Pink.mp3[/url] Twelve Beats (extended mix) [url=https://semestra.eu/music/depeche+mode+sacred+remastered]Depeche Mode Sacred Remastered[/url] Ardor Education [url=https://cacak.info/search/Break.+Doubt]Break. Doubt[/url] We Stole Stars [url=https://ruangsudut.info/artist/Greatest+100+Country+Songs+Of]Greatest 100 Country Songs Of[/url] Capleton Who Dem [url=https://ruangsudut.info/music/1+hour+of+russian+folk+music+and+slavic+music]1 Hour of Russian Folk Music and Slavic Music.mp3[/url]

Do you really wanna love me forever Burned with Desire Tribalistas Ricky van Wolfswinkel bezorgt Vitesse de beker Tartan Paint Records

9ae4yvf9

(BrettHub, 2018.06.16 23:39)

wh0cd81091 [url=http://buyzithromax.us.com/]zithromax pills[/url]


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95

Következő » 

 
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 285706
Hónap: 1723
Nap: 60