Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macskák etetése!


  Etetés

Felnőtt macska etetése


Kifejlett macskáknak - kilenc hónapos kortól kezdve - csak napi 1-2 étkezésre van szükségük. Az alapvető tápanyagok közül a macskák számára a legfontosabb a fehérje, ebből igényel a legtöbbet. Bizonyos aminosavak (a fehérjék alkotórészei) elengedhetetlenül fontosak a számára, ezek egy része csak állati eredetű táplálékban van jelen. Az egyik ilyen aminosav a taurin, amelynek hiánya súlyos szívbetegséghez vezethet. Zsírigénye is jelentős, és fontos, hogy egy bizonyos telítetlen zsírsav (arachidonsav) - amely szintén csak állati eredetű zsírokban, olajokban van meg - a macska számára nélkülözhetetlen.
A szőr minőségének fenntartásához ezenkívül szüksége van még növényi olajokra is. Szénhidrátigénye nem túl nagy, és jó, ha tudjuk, a keményítőt nem tudja a macska emészteni, tehát gabonaféléket, rizst, burgonyát csak alaposan megfőzve adhatunk kedvencünknek. Fiatal macskáknak nem jó répacukrot (ezt használjuk mi is édesítésre) adni, idősebbek pedig nem tudják jól emészteni a tejcukrot, ezért tehéntejtől hasmenésük lehet. Ezeket a táplálkozási igényeket jól ismerik az állati tápszereket gyártó szakemberek, készítményeik egyre nagyobb számban kaphatók már nálunk is. A csont nélküli színhúson felnevelt állatok görbe lábúak, púpos hátúak lesznek, kialakul az angolkór. Ennek elkerülése érdekében adjunk a cicának csirkenyakat, csirkeszárnyat, farhátat, halat és olajos halkonzervet. A csirke- és marhahúst adhatjuk a macskának nyersen is, ellentétben a sertéshússal. Meg kell említeni, hogy az állati húslisztekkel, húsokkal átvihető, túlnyomórészt kérődző állatokat megbetegítő, utóbbi időben hírhedtté vált szivacsos agyvelőkórt (BSE, "kergemarhakór") macskában is leírták 1-2 esetben, de ez ideig Magyarországon még egy esetről sem tudunk. Ezen kórokozó ellen sajnos az sem segít, ha a húst megfőzik. A sertéshús tartalmazhatja az Aujeszky-féle betegség vírusát, ami halálos a macskák és más húsevő állatok számára is. Sertéshúst és belsőségeket csak megfőzve adhatunk. A 6-7 hónapos állatokat naponta kétszer, a felnőtt állatokat pedig egyszer etessük. Az ételmaradékot 15-20 perc múlva távolítsuk el, az edényt mossuk tisztára. Felnőtteknek elegendő, ha testtömeg-kilogrammonként 5-7 dkg eleséget adunk. Lakásban tartott állatnál ez az adag a macska súlyától függően lehet kevesebb is. Mindig legyen friss vize. A macska konyhasóigénye kicsi, 0,5-1% elegendő. Az eleség legyen kézmeleg, langyos, a hűtőszekrényből kivett ételt melegítsük fel.
Ne adjunk a macskának:

-cukrot (emésztési zavar),

-marhainat (nyelőcső-eltömődés),

-sok tehéntejet (hasmenés),

-nyers sertéshúst és belsőséget (Aujeszky-féle betegség),

-sok májat (A-vitamin-túladagolás),

-fűszeres ételeket (gyomorhurut),

-fagyott húsokat (gyomorgyulladás, hasmenés),

-műanyag héjú húsárut, szalámivéget (bélelzáródás).

Vemhes cica etetése

A vemhes macskáknak különösen jó az étvágyuk. Ügyelni kell azonban arra, hogy ne hízzon el a cica, mert ez megnehezíti a kölykezést. Tápanyagigénye másfél-kétszerese a felnőtt macskáénak. Naponta többször elosztva is adhatunk neki enni. Különösen figyeljünk a vemhes cica helyes és kielégítő táplálására.


Idős macska etetése

Az a cica, akinek esetleg már nincs meg minden foga, napi 3-4 könnyebb étkezést igényel. A húsdarabokat vágjuk apróra, vagy adjunk konzerves macskatápot. A bélmozgások idős állatokban renyhébbek, ezért - főleg kevés mozgás mellett - hajlamosak lehetnek az ilyen macskák szorulásra.

Ne adjunk neki csontot, viszont a táp tartalmazzon több rostot, olajat, zsírt a könnyebb ürítés miatt. Friss víz mindig legyen a macska előtt!Vitaminigény

A macska vitaminigénye jelentősen nem különbözik a többi húsevő állatétól, kivéve az A-vitamint, amelyet a macska nem tud előállítani karotinokból (például répából). Ezért az A-vitamin-igényét csak állati eredetű eledellel tudjuk pótolni, amely ugyan nagy mennyiségben található meg a májban, de olyan macskáknál, amelyek viszont nagyon sok májat esznek, súlyos csontelváltozások, csonttorzulások lépnek fel. Emberi vitamint ne adjunk a macskának, mert könnyen túladagolhatjuk. Az egészséges macskák termelik a C-vitamint, ezért nem kell külön adnunk.

A vitaminadást bízzuk állatorvosra, aki akkor ad vitamint, ha elakad a kölyök fejlődése, betegség miatt több vitamint igényel, vagy valamiért akadályozott a vitaminok felszívódása. Hasmenés és/vagy hányás esetén a macska nagy mennyiségű folyadékot és sókat veszít, ezt állatorvosnak kell pótolnia, intravénásan vagy a bőr alá adott infúzióval. Elengedhetetlen a cicák számára kis mennyiségben a vas, a réz, cink, mangán, magnézium és kobalt és más nyomelemek, de ezek táplálékában megtalálhatók.

V I T A M I N
neve fellelhetősége hiányának tünete
A belsőségek csontritkulás, farkasvakság
B1 belsőségek, gabonafélék étvágytalanság
B2 tej, tojás, máj, gabonafélék bőr repedezése és kiszáradása
B3 máj és húsfélék hasmenés, vérzékenység, fakó szőr, fogyás
B6 hal, máj, vese, gabonafélék vérzékenység, bőrgyulladás, vesekárosodás
B12 belsőségek vérzékenység, kölykök fejlődésének visszamaradása
D hal, máj, tejtermékek angolkór, csontlágyulás
E fű, leveles zöldségek terméketlenség
Folsav máj, leveles zöldségek vérszegénység, leukopaenia
K fű, leveles zöldségek vérzékenység


Mit igyon a cica?

Macskánk előtt mindig legyen friss ivóvíz! Ne feledjük, hogy a tej ételnek számít, nem pedig italnak, ezenkívül nem is ajánlatos belőle sokat adni.

Sok cica iszik közvetlenül a csapból, a csap alján összegyűlő cseppek azonban nem mindig elegendőek, ezért ilyenkor is fontos, hogy az étel mellett legyen kitéve tiszta - gyakran cserélt - víz is.Etetés szabályai

Aki macskát tart, naponta szembesül azzal a problémával, hogy a cicának ennie kell, és ha ő (mármint a macska) azt nem "önkiszolgáló módon" oldja meg, mondjuk egerészéssel, akkor folyamatosan gondoskodnunk kell a mindennapi betevőjéről.

A macskaetetés megfelelő kivitelezése nem könnyű feladat, számtalan buktatót rejt. A következőkben a legfontosabb kérdésekben igyekszem tanácsokat adni

A kiscicákat naponta legalább háromszor-négyszer, a felnőtt állatokat pedig legalább kétszer kell etetni. Vannak azonban olyan cicák, akik igénylik a napi többszöri "nassolást" is. Ezt minden macska esetében egyedileg kell kitapasztalni. Sok szakkönyvben az a tanács olvasható, hogy jobb egész nap biztosítani az evési lehetőséget (főleg száraztápot). Én viszont először mindig azt javaslom, hogy két etetési idő között (amit jó pontosan betartani) ne hagyjanak kint ennivalót. Ha a cica "egyetért" ezzel a szisztémával, akkor sokkal jobb ezt így megoldani. Különösen ott hasznos ez a módszer, ahol a cicával együtt kutyát is tartanak, hiszen a cica által meghagyott maradékot a kutya gyorsan eltüntetheti. Ezzel együtt érdemes így is, úgy is kipróbálni - majd elválik, hogyan szereti jobban!

Házikoszt

Ha a cicát házilag kosztoltatjuk, akkor nagy gondot kell fordítanunk arra, hogy azt étrendje kellően változatos és tartalmas legyen! Nem lehet a macskát csak ételmaradékon tartani, főleg azért, mert az ő szervezete rengeteg anyagot képtelen előállítani (hiába vannak meg a hozzávalók), azokhoz csak a táplálék útján tud hozzájutni. Ha ez nem történik meg (például a csak szín-marhahúson való tartás miatt), akkor nagyon hamar úgynevezett hiánybetegségek alakulnak ki. A házikoszton táplált cica számára húsféleként marhahúst, csirkehúst, nyulat, halat kínáljunk. A húsrészekről azonban ne szedjük le az inakat, zsírt, ereket, vért, mert ezek nagyon hasznosak a cica számára! Adjunk rendszeresen sajtot, túrót, tojást, és feltétlenül főzelékféléket is! (Praktikusak a legnagyobb csecsemők számára kapható zöldség+hús típusú bébiételek, amit nagyon sok cica szeret.)

Tilos a macskának nyersen sertéshúst és belsőséget adni! A nyers sertéshúsban a macskák számára három nap alatt halállal végződő vírusos agyvelőbetegség vírusa lehet benne, ami az emberekre teljesen veszélytelen, ezért nem is vizsgálják, vajon van-e benne, vagy sem. Soha, egy ici-pici cafatnyi mennyiséget sem adhatunk ebből a húsféléből nyersen! Aki ezt az alapszabályt nem képes betartani, az felkészülhet arra, hogy a cicája bármikor elkaphatja ezt a gyógyíthatatlan (és elég keserves kínokkal járó) betegséget!

Macska eledelek és macska tápok:

Sokan és gyakran kérdezik, vajon jó-e az, ha a cica mindig csak ilyeneket kap enni? A macskák konzervekkel és szárazeledelekkel való etetése praktikus és kényelmes megoldás. Ma már olyan pontosan kiszámított és meghatározott az összetételük, hogy valóban megvan bennük minden, ami a cicának kell. Bennük van minden szükséges tápanyag, vitamin, állati és növényi alkotórész. Előnyük az etetésre kész állapot: nem kell bajlódni az előkészítéssel, aprítással, esetleg főzéssel. Legtöbbször igaz az is, hogy eléggé étvágygerjesztők, ezért a cicák szívesen fogyasztják őket. Az általában házi koszton tartott cicáknál is jó szolgálatot tehetnek hétvégeken, nyaraláskor. Az ún. diétás tápok pedig egyes betegségek kezelésének hasznos kiegészítői lehetnek.

Ma már rengetegféle márka kapható, és nyugodtan mondhatom, hogy a reklámokkal ellentétben nem minden macska venné "azt a bizonyos" macskatápot! A legtöbb cica egy idő után elég válogatós lesz, változik az ízlése is, gyakran előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra nem hajlandó megenni azt a tápot (vagy ízt), amit addig gond nélkül elfogadott. Ilyenkor nincs mit tenni, másikkal kell próbálkozni. Egyébként is praktikus lehet legalább 4-5 félét kipróbálni, főleg azért, mert az árakban is jelentős különbségek lehetnek. Ha a cicánk hajlandó megenni az olcsóbbat is, sokat spórolhatunk.


Konzerv vagy macskatáp?


Véleményem szerint ez is, az is! A cicák legtöbbje kifejezetten szereti a szárazeleségeket, főleg azért, mert annak ropogtatása kellemes élvezetet jelent a számukra. A rágás a fogak tisztántartása miatt is szükséges, ezért hasznos lehet minden cicával naponta egy kevéske száraz eledelt etetni még akkor is, ha egyébként házi kosztot vagy konzerveket eszik. Nem szabad azonban túlzásba vinni a száraztápok etetését, mert ez hosszútávon jelentősen megnöveli a húgyúti homok (kő) képződéssel járó betegségek előfordulásának valószínűségét (főleg a herélt kandúrokban)! Ha pénztárcánk megengedi, akkor inkább olyan száraztápokat vásároljunk, amelyek jó minőségűek és tartalmaznak ún. vizeletsavanyító adalékot is, mert ezek etetésével jelentősen csökkennek a homokképződési esélyek.

A száraztáp etetésekor mindig gondoskodni kell folyamatos vízfogyasztási lehetőségről! Sajnos azonban a legtöbb cica még így sem iszik elég folyadékot, ezért érdemes "trükköket" is bevetni: pl. öntsünk egy kevés meleg vizet a száraztápra, kevergessük egy kis ideig, majd akkor adjuk oda a cicának, ha a ráöntött víz barnásan elszíneződött. Ezt az "ízesített levet" nagyon sok cica örömmel fogyasztja el, először fellefetyeli az egészet, és csak utána eszi meg a száraztápot (amely addigra már megpuhul egy kicsit).


Adhatunk-e a macskának kutyaeledelt és csontot?

Néha-néha egy kevés kutyaeledelt kaphat a cica. Nem lesz például baja attól, ha alkalomadtán beleeszik a vele együtt tartott kutya ennivalójába. Rendszeresen (állandóan) azonban nem szabad a macskát kutyatáppal etetni, mert ennek rövidesen hiánybetegségek lesznek a következményei. A macskák kifinomult szervezete számára egy sor olyan alkotóelemet készen kell biztosítani, amit a kutyák szervezete előállít magának az alapanyagokból. A macskák igénye egyes anyagokból egészen más, mint a kutyáé. Fehérjéből például kétszer többet kell biztosítani számukra. Emiatt a kutyatápok a macskatápokhoz viszonyítva sokkal "silányabbak", hiszen nem kell mindent készen beléjük tenni. Ez a különbség az árban is meglátszik (sokan ezért is vennének inkább kutyaeledelt a cicának, hiszen úgy jóval olcsóbban jönnének ki!)

Fontos, hogy feltétlenül és rendszeresen kell adni emészthető csontféleséget, mert erre igen nagy szüksége van a saját csontozatának építéséhez, különösen akkor, ha fiatal, növendék állatról van szó, és ha házilag állítjuk össze az étrendjét! Nem mindegy persze, hogy milyen csontokat adunk neki: elsősorban a puhább, főként a csirkéből származó csontok megfelelők. A legpraktikusabb csontféleség a csirkenyak, amit eleinte apróra vágva és a húsklopfolóval összetörve adhatunk, később pedig kisebb darabokban is. Idősebb és főként a bélsárrekedésre hajlamos állatoknál azonban nem árt vigyázni, mert náluk a csontetetés következtében könnyen alakulhat ki bélsárürítési nehézség.Macskafű

Bizonyos betegségek esetén elengedhetetlen a macskák diétáztatása. Ennek a különleges feladatnak a megvalósításához az állatorvosoknál, ill. az állatpatikákban manapság többféle diétás, speciális összetételű táp kapható.

Ezek fő jellemzője, hogy egy-egy betegség vagy probléma gyógyításában, megoldásában, de sokszor a megelőzésében játszanak igen fontos szerepet. Amire egy macska esetében leginkább szükség lehet, az a húgyúti rendszer megbetegedéseit segít megelőzni és gyógyítani.

Kevés olyan cica van, amelyiknél ne lenne majd szükség ezek használatára! A diétás macskatápokat azonban nagyon sok cica (főleg az első időben) nem nagyon hajlandó megenni, ezért azokat fokozatosan növekvő adagban, a korábban etetett ennivalóval keverve kell megismertetni velük.

A macskafű

A macskák legtöbbje üres óráiban szívesen rágcsál bizonyos füveket, különösen, ha kijárhat a kertbe. Ha jól megfigyeljük ezt a szokásukat, észrevehetjük, hogy csak bizonyos fűféléket fogyasztanak el, abból is inkább csak a friss, zsenge hajtásokat. A fűevésnek nagyon fontos élettani szerepe van, ami miatt a szobában tartott állatok számára is biztosítani kell valamilyen módon a lehetőséget, hogy friss fűhöz juthassanak. (Erre a célra a legtöbb állatkereskedésben kapható ún. "macskafű", amelyet otthon locsolgatva frissen sarjadzó füvet nevelhetünk a macskánk számára.) De miért is van ez így?

Válaszként e kérdésre két fő okot említhetünk meg. Az első a cicák alapos tisztálkodási szokásával áll összefüggésben. Bundájuk nyaldosása közben sok szőrt nyelnek le, ami a gyomorban kisebb csomókká áll össze. Ezeket a szőrcsomókat időről-időre kiöklendezik, így szabadulnak meg tőle. A fűevés ezt a folyamatot hivatott elősegíteni, könnyebbé tenni. A másik ok még ennél is egyszerűbb: bizonyos füveknek igen jó íze van, és a kifinomult ízérzésű macskának ezek rágcsálása kellemes érzetet kelt. Ez különösen igaz a macskamentának nevezett növényre, ami olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amitől a cica amolyan "virágos hangulatba" kerül. Persze sok olyan macska van, amelyik rá se néz a macskafűre, hiába nevelünk neki otthon, vagy szedünk a parkban.

Szőroldó paszták

Ma már számos olyan készítmény kapható az állatpatikákban és az állatos boltokban, amelyek rendszeres adagolásával segíthetünk a lenyelt szőr okozta problémákon. Ezek a készítmények jó ízű, a cicák legtöbbje által szívesen fogyasztott krémek, ill. paszták. A gyomorban és a belekben elfolyósítják a szőrszálakat, megakadályozzák összetapadásukat, ezáltal megakadályozzák a szőr okozta betegségek kialakulását. Különösen hosszabb szőrű cicáknál ajánlatos a használatuk.Miért jó csapból inni?

Mit és honnan igyon a macska?

Azt, amit szívesen elfogyaszt! Népi tévhit, hogy a macskának tejet kell adni, illetve, hogy csak a tejet issza meg. A macskának alapvetően vízre van szüksége, ha lehetséges, mindig legyen előtte egy kis tálkában. Nagyon fontos ez, főként akkor, ha szereti a száraztápot! Néha megkínálhatjuk nem zsíros húslevessel, vagy akár tejjel is. Azok a cicák, amelyek kicsi koruktól tejre voltak szoktatva, később is szívesen fogyasztják. Jó néhány cica azonban hasmenést kap a tejtől, mert a szervezete nem képes lebontani a bélben a tejcukrot, ami ott megerjed, és hasmenést okoz.

Legtöbbször egy kis tálkából szoktunk vizet adni a macskáknak, de némelyikük nagyon szívesen iszik a csöpögő csapból. Ivás közben úgy lefetyelnek, hogy kiskanál formájúra görbítik a nyelvüket, a csöpögő csapból pedig pont akkora adagokban csöpög a víz, amennyi megtölti ezt a "kiskanalat". Ez a produkció ráadásul szellemi izgalmat is okoz a cicának, mert így saját maga bukkanhat rá a vízforrásra. Emellett sok más emlőstől eltérően a macskák érzik is a víz ízét, mert külön erre a célra szolgáló ízlelőbimbókkal rendelkeznek. Így könnyen előfordulhat, hogy jobban ízlik nekik a friss csapvíz, mint az, amelyik már órák óta áll a tálkájukban.

Vitaminok, kiegészítők és taurin

Ha a macskánkat kellően változatosan, vagy nagyobbrészt kész macskaeledelekkel tápláljuk, akkor általában nincs szükség külön vitaminok adagolására. Rosszul táplált, beteg vagy betegségen átesett, lábadozó állatoknál indokolt lehet egy ideig vitaminkészítményeket adni, de ezt soha ne saját elhatározásunkból, hanem állatorvosi tanácsra tegyük! Kaphatók olyan speciális ásványianyag- és nyomelem-tartalmú vitaminos tabletták, amelyek használata egyes betegségek megelőzése céljából tartósan indokolt lehet, főleg a fiatal és az idősebb állatoknál.

A taurin egy aminosav, ami arról híres, hogy a macskák egyes szervei, szövetei (pl. a szívizomzat) számára elengedhetetlenül fontos a jelenléte. Ez az aminosav csak az állati fehérjékben található meg, különösen a halhúsban. A macska speciális anyagcseréje miatt saját maga nem képes a szintetizálására, így nagyon fontos, hogy tápláléka folyamatosan tartalmazza ezt az anyagot. Amióta ezt a tényt ismerjük, azóta az állateledeleket gyártó cégek legtöbbje ellenőrzi a macskatápok taurintartalmát, és ha szükséges, kiegészíti azt a szükséges mennyiségre. Ezzel együtt azonban számos szakkönyv és az állatorvosok egy része is azt ajánlja, hogy a cicának adjunk taurint tartalmazó táplálékkiegészítőt is.


ÁLLATBIZTOSAK A VIRÁGCSOKROK?

A vágott virág nagyon szép a vázában, de vigyázat, kedvenceink is nagyon csábítónak és ízletesnek találhatják a friss zöldet. Mindent szemnek, semmit a mancsnak...

Ünnepek, szülinapok és különleges alkalmak: a közös bennük a virágcsokor. A vágott virágok gyakran megtalálhatóak otthonunkban, néha, azonban a mi kis házi kedvenceink is nagyon csábítónak és ízletesnek találják őket. A következőkben felsoroljuk a 15 legkedveltebb vágott virágot és azok toxikusságát.

Rózsa
Nem mérgező, kedvelt csemege lehet. Egyes macskák ledöntik érte a vázát.

Szegfű
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.

Eukaliptusz
Habár ez nem virág, mégis gyakran alkalmazott zöld dekorációként. Enyhén mérgező. Rágása vagy lenyelése hasmenést és hányingert okozhat.

Krizantém
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.

Tulipán
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.

Kála (Kalla)
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése száj- és torokirritációt okozhat. Továbbá tünetként jelentkezhet a nyáladzás és a hányás is.

Gladiólusz
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és hasi fájdalmakat.

Százszorszép
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást, támolygást és étvágytalanságot okozhat.

Liliom
Súlyosan mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése, sőt a növény bármely egyéb része is hányást idézhet elő, étvágytalanságot, és veseelégtelenséget okoz a cicáknál.

Napraforgó
Nem mérgező.

Nőszirom
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást, és hasi fájdalmakat.

Fátyolvirág
Enyhén mérgező A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést.

Papagájvirág
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést vagy támolygást.

Nárcisz
Közepesen mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, hidegrázást vagy izomrángást.

Hortenzia
Közepestől súlyosan mérgezőig terjed a hatása. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, étvágytalanságot vagy ájulást. Miután a hortenzia virága tartalmaz ciánt, nagy mennyiségben történő lenyelése nagyon veszélyes lehet.

Szóval a virágválasztás nem is olyan egyszerű: ezentúl a megajándékozott állataira is tekintettel kell lennünk. Még szerencse, hogy az állatok nem allergiásak a virágporra.
FONTOS TUDNIVALÓK A MACSKAETETÉSRŐL

Lehetőleg naponta kétszer etessük cicánkat konzerv (nedves) eledellel és mindig hagyjunk a tálkájában száraztápot ínséges időkre és váratlan helyzetekre. Emellett természetesen a friss víz is legyen elérhető számára.

A táp adagolásánál felmerülő kérdéseket a csomagolás oldalán feltüntetett utasítások és információk egészen jól megválaszolják, így előbb célszerű azt elolvasni, értelmezni, csak utána zaklatni az állatorvost.

A táp kiválasztásánál elsősorban a macska fiziológiai tulajdonságait vegyük figyelembe, ne pedig a csomagolás szépségét és az akciós árat, mert életkora, aktivitása és egészségi állapota nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű élelemre van szüksége.

Ha van már egy bevált tápunk, illetve márkánk, akkor is ellenőrizzük időnként cicánk súlyát, életmódját és állapotát, mert lehet, hogy az A-vitamin szintje tökéletes, ugyanakkor taurinból hiánya van, így még azelőtt válthatunk egy kedvezőbbre, hogy komoly egészségügyi problémák alakulnának

Ajánlások

Alultáplált, sovány cica:Egészen egyértelmű a megoldás: hízókúra. Kapja meg a rendes adag 1, 5-szeresét és amilyen hamar csak lehet, jelentkezzünk be vele állatorvosunkhoz, ő valószínűleg sokkal tájékozottabb és ajánl majd egy magasabb fehérje- és zsírtartalmú száraztápot. A fiatal kandúrok általában léha életvitelük miatt soványabbak, de ez még nem ok az aggodalomra, nekik elég 25%-kal növelni a napi ételadagjukat, és 7-8 hónapos korukban célszerű ivartalaníttatni őket. Az ivartalanított cica viszont könnyen elhízik, az is elég kellemetlen és sokkal nehezebb orvosolni, de ez is elkerülhető a megfeleő tápválasztással.

Pufók cicák: Ha szőrös kedvencünknek csípőben kicsit szorít a macskaajtó, akkor érdemes szolid diétára fognunk (25%-kal csökkentsük a napi adagját) és jól megmozgatnunk. Az aktivitás növelése a gazdi kreativitásán múlik, mert a macska nem az a típus, akit pórázra csatolva sétálni vihetünk, sőt, öntörvényű állat lévén feltehetően a kevesebb kaja is meglehetős indulatokat fog belőle kiváltani.

Elhízott cica: Ha macskánk példaképe Garfield, és lassan kezd is hozzá hasonlítani, akkor álljunk le minden jutalomfalattal, kivéve a szőrlabdákat megszüntetőkkel. A napi fejadagot csökkentsük 25-40%-kal, ami elég drasztikus, de kétségkívül hatékony megoldás lesz. Mielőtt azonban a macskajogi szervek éheztetés miatt feljelentenének, azért konzultáljunk állatorvosunkkal.

MIT KELL TUDNI A MACSKAELEDELRŐL?

A tápvásárlás csak addig egyszerű, amíg a sarki kisboltban tesszük, viszont okozhat kellemetlen meglepetéseket, ha szembesülünk egy nagyobb szakbolt kínálatával.

A teljes értékű és vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás, nem csak nekünk, hanem állatainknak is fontos. Szerencsére nem kell naphosszat számolással és főzőcskézéssel töltenünk, hogy miből mennyit adjunk kedvencünknek, mert egész üzletág épül arra, hogy macskáink fittek legyenek, ha hihetünk a reklámoknak, akkor elvileg a macskakaja sokkal egészségesebb, mint amit mi eszünk. Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk cicánk korához, életmódjához és egészségi állapotához leginkább illőt, és meghatározott időközönként felbontsunk egy-egy konzervet és/vagy szórjunk egy kis száraztápot.

A táp mellett a friss víz is fontos, főleg ha csak száraztáppal etetjük kedvencünket, hiszen annak jóval magasabb a szárazanyag-tartalma, mint a konzerves eledelnek. Megfelelő mennyiségű folyadékpótlás hiányában ugyanis veseelégtelenség vagy egyéb veseprobléma alakulhat ki.

A tápvásárlás egészen összetett feladat, bár kellő gyakorlással kialakulhat megfelelő rutin. Mielőtt hebehurgyán levennénk az első szimpatikus konzervet, célszerű végiggondolni, hogy milyen macskánk van, nagyjából tudni a súlyát és az életkorát, mert vannak külön kölyök, felnőtt, idős, rövid- és hosszúszőrű, ivartalanított, beteg stb. cicáknak való tápok. Érdemes alaposan szemügyre venni a tápok beltartalmát és összevetni macskánk igényeivel, mert - hacsak nem akarjuk kiegészíteni naponta az eledelét - nem mindegy, hogy milyen ásványi anyag- és vitamintartalmú eledel kerül kedvencünk tányérkájába.

A-vitamin

A macska nem tudja saját maga előállítani az A-vitamint, ezért külső forrásból kell felvennie azt. Nem túl bonyolult feladat, mert magas A-vitamin-tartalmú a máj, a vese és egyéb belsőségek, ezeket pedig minden macska kultiválja, vagy ha még sem annyira, akkor nagyon rafináltan akár a tápba is lehet keverni. Hiánya esetén a cica megáll a növekedésben, persze csak akkor, ha még abban a korszakban van, tehát fiatal. Étvágytalan is lesz, aminek következtében gyengül az ellenálló képessége, ezért könnyebben megbetegszik. Az A-vitamin hiánya különösen a vemhes állatoknál veszélyes, mert elhalhatnak vagy abnormális, életképtelen utódai születnek.

B3-vitamin (Niacin)

A niacin szintén olyan vitamin, amit a macska nem képes szintetizálni. Ez már csak azért is kellemetlen, mert elég nehéz olyan niacin tartalmú nyersanyagot vagy növényt találni, amit szívesen, önszántából fogyaszt a cica. Így a legegyszerűbb az, ha niacin-tartalmú tápot választunk, mint hogy kikísérletezzük, mi az, amit mégis megeszik a macska. A hiányállapotot étvágytalanság, általános gyengeség, ápolatlan szőrzet jelzi, a cica szája körül sebek alakulhatnak ki.

Esszenciális zsírsavak

Ezek a zsírsavak egyedül állati eredetű termékekben és a testépítő boltok polcain lévő műanyag dobozokban találhatók meg, így ezek adagolása sem maradhat el. Ha netán némi figyelmetlenségből mégis elmarad, azt észrevesszük, mert ebben az esetben dermatitis (bőrgyulladás, ekcéma) alakulhat ki, valamint az utódnemzés elmaradása figyelhető meg, de csak fogamzásgátlás miatt ne vonjuk meg tőle őket, inkább ivartalaníttassuk kedvenceinket!

Taurin

A taurin az egyik olyan fehérje, amelyre kiemelt szüksége van kedvencünknek. A taurin (aminosav) állati izomszövetekben halmozódik fel, elsődleges beszerzési forrása a halak és a kagylók. Adagolásuk azonban nem egyszerű és veszélyes is lehet, ez egy újabb érv a tápok mellett. Hiányában a központi retina degradálódik, ezzel vakságot okozva az állatnak. Ha ez nem lenne elég rettenetes, akkor még csökken a szaporodóképesség, sőt, szívizom-megbetegedés is kialakulhat, amit már csak azért sem akarhatunk, mert elég költséges dolog az állatorvosi kezelés.

Ez alapján beláthatjuk, hogy a fehérjék és vitaminok nagyon fontosak a macska életében is. Egy felnőtt macska táplálékának naponta 12% fehérjét kell tartalmaznia, míg egy kutyánál elegendő körülbelül 4% fehérjetartalom. Velünk ellentétben a macskáknak magasabb zsírtartalmú étrendre van szükségük, hogy optimális legyen a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszív
ódása.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Akacu63

(Uvivi06, 2018.11.30 18:14)

https://69shadesss.tumblr.com
https://thewindsingstome.tumblr.com
https://thcmvss.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://blanc-perfumes.tumblr.com
https://dreamingofsehun.tumblr.com
https://nephelobates.tumblr.com
https://mamalyl.tumblr.com
https://strangekoi.tumblr.com
https://nao-acorde.tumblr.com
https://loucolobolupin.tumblr.com
https://01-maddy-12.tumblr.com
https://rkimzi.tumblr.com

Проститутки Краснодара

(AnuelGog, 2018.10.14 09:02)

[url=https://top.girls-nsk.ru]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=https://www.girls-nsk.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/]Интимные знакомства Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-irkutska.ru]Шлюхи Иркутск[/url]
[url=http://www.prostitutki-irkutska.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Иркутск[/url]
[url=http://prostitutki-perm.ru]Досуг Пермь[/url]
[url=http://www.prostitutki-perm.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Перьми[/url]
[url=http://www.girls-kzn.mobi]Досуг Казани[/url]
[url=http://fei.girls-kzn.mobi/individuals/]Индивидуалки Казань[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/]Секс знакомства Казани[/url]
[url=https://fei.girls-kzn.mobi/individuals/1000-rubley/]проститутки Казани[/url]
[url=http://penza-dosug.ru]Шлюхи Пенза[/url]
[url=http://www.penza-dosug.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Пензы[/url]
[url=http://girls-ufa.ru]Шлюхи Уфа[/url]
[url=http://www.girls-ufa.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Уфы[/url]
[url=http://girls-msk.ru]Проститутки Москвы[/url]
[url=http://www.girls-msk.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Москва[/url]
[url=http://dosugspb24.ru]Шлюхи Питер[/url]
[url=http://www.dosugspb24.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Питера[/url]
[url=http://fei.girls-nsk.mobi]проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://fei.girls-nsk.mobi/individuals/1000-rubley/]проститутки Новосибирска[/url]
[url=https://ero.girls-nsk.me]проститутки Новосибирска[/url]
[url=https://www.girls-nsk.me/individuals/1000-rubley/]проститутки Новосибирска[/url]

Шлюхи Краснодара

(AmuelGog, 2018.10.11 18:55)

[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки Краснодара[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд проституток в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Дешевые шлюшки[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Интимные знакомства Краснодара в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Дешевые бляди в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Дешевые проститутки Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Секс знакомства Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд проституток в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Бюджетные шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/znakomstva/]Интим знакомства в Краснодаре[/url]

проститутки новосибирска

(Lipmouct, 2018.08.19 19:13)

[url=http://top.girls-nsk.mobi]проститутки новосибирска[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/individuals/]индивидуалки новосибирска[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/massage-salons/]Эротический массаж в Новосибирске[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/individuals/service-v-mashine-minet/]миньет в авто[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/individuals/transsexual/]транссексуалы новосибирск[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/individuals/service-gospozha-bdsm/]бдсм в Новосибирске[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/individuals/40-let/]зрелые проститутки новосибирск[/url]
[url=http://top.girls-nsk.mobi/individuals/1000-rubley/]дешевые проститутки[/url]

проститутки новосибирска

(AndrewFrack, 2018.07.12 13:42)

[url=http://fei.girls-nsk.mobi]проститутки новосибирска[/url]

[url=http://fei.girls-nsk.mobi/individuals/]индивидуалки новосибирска[/url]

kikyke92@citromail.hu

(Kriszti , 2014.05.17 12:04)

Szia! Tegnap voltunk már harmadszor orvosnál a cicánkkal és kiderült hogy baromfi fehérje allergiája van! Kapott egy tápot Royal Cannin Sensitivity Control sc 27 csak hogy neki nem elég a száraz táp! Nagyon éhes még így is és állandóan sír bújik meg puszilgat! Nekünk meg a szívünk szakad meg hogy ezt kell látnunk! :( Szeretném kérdezni hogy nem tudsz-e segíteni nekünk abban hogy milyen nedves tápok vannak amik 100%-ban csirke/baromfi mentesek! Amiben tényleg csak bárány,nyúl,hal vagy kacsa van!!! Elég lenne csak egy márka név a többit megoldanánk! Válaszod előre is köszönöm! Szép napot! :)

Re: kikyke92@citromail.hu

(pethokatalin@chello.hu, 2018.05.14 23:45)

Szia! Kérlek írd meg, hogy miből állt a cicádnál a baromfi fehérje allergia, milyen tünete volt? Hogyan és ki derítette ki? Beteg a cicám és nem találják a baját, ezért kérdezem.
Köszönöm előre is: Pethő Katalin

Budapest

(Regina, 2017.11.30 15:58)

A macskám nagyon nyugtalan,mit adhatnék neki,hogy nyugodtabb es kiegyensúlyozottabb legyen?
B6 vitamint adhatok? Ha igen milysn gyakran és mennyit?

Gyöngyös

(Szepesi edina , 2017.02.27 18:35)

Brit cicank van milyen tapot v konzerv adja amit nem megy hasa royal kaptunk csak az draga

Re: Gyöngyös

(Annamária , 2017.05.31 14:58)

Van egy 1,5éves cicám és állandóan nyalogatja az én bőrőmet soha nem volt ilyen gondom még cicával herült cica ha valakinek van valami ötlete miért csinálhatja írjon megköszönném

Re: Gyöngyös

(Annamária , 2017.05.31 14:59)

Van egy 1,5éves cicám és állandóan nyalogatja az én bőrőmet soha nem volt ilyen gondom még cicával herült cica ha valakinek van valami ötlete miért csinálhatja írjon megköszönném

augusztus.28@freemail.hu

(Bauer Borbás Mária, 2016.09.26 15:20)

A macska télen kaphat csalánteát vagy kamilla teát,hígitva vízzel.Meghűlés és nátha ellen?Immunrendszer erősítésére!

augusztus.28@freemail.hu

(Bauer Borbás Mária, 2016.09.26 15:19)

A macska télen kaphat csalánteát vagy kamilla teát,hígitva vízzel.Meghűlés és nátha ellen?Immunrendszer erősítésére!

Australia Melbourne

(Maria Papp, 2015.08.11 02:07)

szinten ezzel a temaval kinlodom a cicammal mint a Csilla es szeretnem a valasz el olvasni ,holy mi a teendom? Koszonom Marika

csibaliba@gmail.com

(TCsilla, 2015.06.20 10:20)

Négy éves korában fogadtam örökbe a cicámat, nagyon válogatós, alig eszik valamit. Adnék neki marhahúst is, de elutasítja. Megszagolja, kéri, hogy tegyem le, aztán otthagyja. Már az összes macskatápot végigkóstolta, be is vásároltam a választottból, eleinte ette, aztán a levét szalta le, most már azt sem. Megy a szekrényhez, kéri a kaját, de nem eszi.
Szeretném, ha változna ez a dolog, szívesen vinném valamilyen szakértőhöz, de nem találtam ilyet. Ebben kérném a segítséget.
köszönöm, TCs

Re: csibaliba@gmail.com

(Maria Papp, 2015.08.11 01:57)

1o89 visi u 4

(balogne.elek.eva@gmail.com, 2014.03.15 19:12)

Az én cicám 21 éves.

Re: 1o89 visi u 4

(Diana, 2015.05.04 15:56)

azta. 21 éves...biztos nagyon szereted és sokat gondoskodsz rólla :)

www.kedvenccicak.eoldal.hu

(CicaImádó, 2014.08.02 13:00)

Nagyon sokat segített ez az oldal! 1 hete kaptam egy sziámi cicát és folyamatosan ezt az oldalt böngésztem! Sok jó információt kaptam! Köszönöm szépen!

poru.zsani@gmail.hu

(CicaImádó, 2014.08.02 13:01)

Rossz címet másoltam be!

 

 
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 314709
Hónap: 1424
Nap: 42