Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

Betegségek:

Bőr -és szőr
A bőr jelzi legelőször, ha valami nem úgy működik, mint ahogyan kellene: a legtöbb esetben hűen tükrözi a külső, a belső és a pszichés állapotot is. Például a boldogtalanság is vezethet vakarózáshoz vagy szőrhulláshoz, ezért az ilyen problémáknál nemcsak a szervi tüneteket kell figyelembe vennünk. A szőrhullás oka nemcsak gombás fertőzés lehet, hanem előfordulhat allergiás reakció, hormonális zavar vagy éppen egyoldalú táplálkozás is.

Fül
A különféle hallójárat-gyulladások a közép- és belső fülre is ráterjedhetnek, így a hallást és az egyensúlyérzéket is fenyegetik. A fül tisztítását, ha szükséges, kéthetente végezzük. A különböző fülbetegségeknél ugyanúgy viselkedik az állat: rázza a fejét, fülét erősen vakarja, vizenyős, véres, gennyes váladékozást észlelhetünk. Fájdalmat okozhat a fülbe szúródott toklász is, amelynek eltávolítását - ugyanúgy, mint a többi fülbetegség kezelését is - állatorvosra kell bízni. 

Szem
A macskáknak van harmadik szemhéjuk is, amely elsősorban védelmi funkciót lát el: védi a szemgolyót, és nedvesen tartja a szaruhártyát. Vannak örökletes szembetegségek is, ilyen például a sziámi cicák kancsalsága. A különböző szerzett szembetegségek - kötőhártya-gyulladás vagy valamilyen vírusbetegség - akár maradandó látáskárosodáshoz vagy vaksághoz is vezethetnek. Ezek a betegségek szakszerű orvosi ellátást igényelnek. Idősebb cicáknál ugyanúgy romolhat a kor előrehaladtával a látás, mint az embernél a szemlencse opálossá válása (szürke hályog) és a szem fényre érzékeny részének (ideghártya) sorvadása miatt. Ilyenkor hagyjuk az állatot jól megszokott környezetében, ahol megfelelően tud tájékozódni.

Száj és fogak
A macska érdes nyelve fontos a szőrzet gondozása miatt, ezzel fésüli a bundáját, szedi ki a kihullott szőrszálakat. Fájdalmas szájüregbeli betegségnél jóval kevesebbet gondozza magát, és ezért a szőre is ápolatlan, borzolt lesz. A macska fogazatának hátránya, hogy elhelyezkedéséből adódóan a szilárd ételmaradék megreked a fogak között, lerakódik, így ez fogínygyulladáshoz, fogtőgyulladáshoz, ínysorvadáshoz, fogkövesedéshez, súlyosabb esetben a fog kilazulásához vezethet. A cica szájában sokféle baktérium megtalálható, ezek harapásnál gyulladást okozhatnak, amit orvossal kell kezeltetni. Tévedés azt hinni, hogy a macska a nyalásával, nyálával gyógyít. A nyalás kifejezetten hátrányos lehet műtétek után, ha a gyógyuló sebet felsérti, és a szájbeli kórokozókat a sebbe masszírozza. Természetesen egy elgennyesedett seb mielőbbi tisztulásához jótékony hatású ez a művelet.

Fog- és szájbetegségek tünetei: a macska nyála feltűnően folyik, nem eszik, a nyál vérrel keveredik, elszíneződik a szőr a pofa körül, fekély képződik a szájban, garatban, erős szájszagot érzünk (ilyenkor valami belső szerv megbetegedésére is gondolhatunk). Szállításkor vagy izgalmi állapotban, esetleg valamilyen gyógyszer beadásakor is gyakran nyálzanak a macskák. Viszont ha a cica simogatás közben nyáladzik erősebben (ami viszont víztiszta), ez csak annyit jelent, hogy jól érzi magát.

Légzőrendszer
Az egészséges cica percenként 20-40 lélegzetet vesz, egyaránt folytat hasi és mellkasi légzést. Ha csak a hasa mozdul levegővételkor, akkor mellkasi betegségre (tüdő- és mellhártyagyulladásra, törött bordára) gondolhatunk. Ha viszont csak mellkasi légzés van, akkor hashártya-, rekeszizom- vagy májgyulladást tételezhetünk fel.

A légzőszervi betegségek hasonló lefolyásúak, mint az embernél. Orrdugulással kezdődnek, aztán a cica tüsszög, megindul a nyálkaképződés, egyre nehezebben veszi a levegőt. Ilyenkor hasznos lehet egy orrcsepegtető. Nedves vattával tisztítsuk ki az orrot, és kenjük be kenőccsel. Ha elgennyesedik az orrváladék, akkor komolyabb a probléma, előfordulhat a torokgyulladás, a légcső- és hörghurut vagy akár a tüdőgyulladás is. A beteg általános állapota romlik, szőre tompa fényűvé válik, nem eszik, esetleg magas láz alakul ki, ami már feltétlenül állatorvosi segítséget igényel. Ha csak az egyik orrlyuk van eldugulva, akkor polipra, daganatra vagy idegen testre gondolhatunk.

Fontos, hogy a beteg állat ne menjen ki a hidegbe. Ha mellkasi sérülést észlelünk, akkor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, valószínűleg operációra van szükség. Nagyon súlyos sérülésnek számít a légcső és tüdő sérülése.

Szív
Ha kezünket a macska mellkasának bal oldalára tesszük, érezhetjük szívének dobogását. A normál szívritmus 120-140/perc. Vannak örökletes szívbetegségek is, ilyenkor a szívben súlyos rendellenességek miatt nem megfelelő a vér keringése. Amelyik állat súlyos szívhibával születik, az általában korán elpusztul, a kevésbé súlyos esetek pedig gyógyszerekkel karbantarthatók.

A szívbeteg macska nem annyira fürge és játékos, mint egészséges társai, és sajnos a várható életkora is rövidebb. A szívizom- és szívkamragyulladások nagyon fájdalmasak, apátiával, lázzal járnak. Jellemző az étvágytalanság, a levertség, a láz, a köhögés, a hasvízkór, a vizenyős tüdő, az átmeneti eszméletvesztés. Ez a betegség kifejezetten állatorvosi segítségre van szükség. Gyakori tünet a vérkeringés elégtelensége, ennek jelei a porcelánfehér, esetleg kékeslila nyálkahártya, az általános gyengeség, a szapora pulzus. Szerzett szívbetegséget - a szívüregek kitágulását - egy aminosav (a taurin) hiánya okozhatja. Szerencsére a jelenleg kapható tápokat kiegészítik ezzel az aminosavval, így már gyakorlatilag nem is fordul elő ez a betegség.

Szívbetegségeknél akut vészhelyzetet okoz a trombózis (egy vérrög elzárja az egyik fő eret), ami halálhoz vezethet, ezért azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a hátsó lábak a kelleténél nehezebben mozognak, a talpak hidegek, a pulzus nem mérhető, vigyük állatorvoshoz a beteget, különben az állat elpusztulhat.

Csontváz- és izomrendszer

Csontvázrendszer betegségei: kölyökkori kalciumhiány és vitaminhiány, amely csontdeformálódást eredményez. Görbe lesz a kismacska lába, szűk a medencéje, deformált a koponyája, púpos és hajlott a hátgerince. Csontrendellenességet okozhat még a túlnyomórészt májat evő macskáknál a nyers májban nagy mennyiségben megtalálható A-vitamin túlzott felvétele. Ilyenkor csontmegvastagodások, összenövések alakulnak ki, és a macska mozgása az évek elteltével egyre fájdalmasabb és kötöttebb lesz.

Kölyökkori csontlágyulás (angolkór)
Kiváltója a kalciumhiányos étrend, ami elsősorban az egyoldalú táplálékon felnevelt (sok fehérje - például színhús, párizsi, májkrém - és kevés kalcium) kiscicáknál fordul elő. A macska lemarad a fejlődésben, mellső lábai meggörbülnek, esetleg el is törhetnek, a testnövekedés aránytalanná válik (fej relatív nagyobb), a hát vonala nem szépen ívelt, hanem hajlott és púpos, a medence belső átmérője beszűkül (ami nőstényeknél később szülési nehézséget okoz). Állatorvos írhat fel kalciumtablettát vagy más kalciumpótló készítményt, de jó hatású a tejtermékek (tej, túró, sajt) adása, valamint körülbelül 2-3 hónapos kor után főtt csirkenyak összetörve vagy egészben. A kölyköknek készített macskatápokkal történő etetéssel teljesen megelőzhető az angolkór kialakulása.

Agyhártyagyulladás
Baktérium okozta fertőzés, amelyet seb vagy tályog (például középfülben) indukálhat. Tünetei: magas láz, dülöngélés, izomrángások. Ha sikerül korán felismerni a betegséget és megkezdődik a kezelés, akkor jó esély van a gyógyulásra, de a görcsös izomrángások fellépése után az a leghumánusabb, ha elaltattatjuk a cicát.

Cukorbetegség
Inzulinhiány okozza, szerencsére nem gyakori, de ugyanolyan "civilizációs" betegség, mint az embereknél. Túltáplált macskáknál fordulhat elő, esetleg egyes gyógyszerek hosszan tartó adagolása után. Tünetei: olthatatlan szomjúság, nagy mennyiségű vizeletürítés, fokozott étvágy, lesoványodás, borzolt, ápolatlan szőrzet, szürke hályog kialakulása. Kezelését állatorvos végzi tabletták és inzulininjekció adásával. A macska fogékonnyá válik a fertőzésekkel szemben

Betegségre utaló tünetek:

Az étvágytalanság, az abnormálisan nagy pihenésigény, túlzott szomjúság, hasmenés mind-mind vészjelek A cica normális testhőmérséklete 38-38,5°C

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szabika.gorci@facebook.com

(szabika, 2014.10.12 16:06)

a cicanak genyes a szeme jo rája a kamilla tea borogatas?

Re: szabika.gorci@facebook.com

(szabika, 2014.10.12 16:08)

mikor kapom meg a választ?

tercsimama@citromail.hu

(Terézia, 2013.10.08 18:34)

szeretném megtudni, van egy fehér kék szemű házi cicám 2 hónapos lehetséges, hogy süket? A hangokra nem reagál.

Abasár Béketér 29

(Zsani, 2013.04.13 18:44)

Az lenne a kérdésem ,hogy cicám egy napja nem eszik szinte semmit,egész nap alszik és a levegőt is nagyon szaporán veszi..mi lehet ennek az oka? aggódunk mert mert nagyon megszerettük és nem szeretnénk ha baja esne..:-(

Re: Abasár Béketér 29

(Smiley, 2013.05.26 17:46)

Vigyétek el orvoshoz,mert lehet megevett valamit amit nem tud megemészteni...

 

 
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 314601
Hónap: 1389
Nap: 38