Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha túl hangos a macska

lead_100x100--3-.jpg
 Minden macskának van hangja, az egyik csendesebb, a másik hangosabb. De mi a teendő akkor, ha a cica túlságosan sokat és hangosan nyivákol? Lehetséges okok és megoldásuk. 
 Ez egyénileg és fajta szerint különböző mértékű. Lényegében a keletiek a leghangosabbak; jellemző, mély, hangos, torokhangú nyávogással adnak hangot véleményüknek. A perzsák és a Maine Coon-ok általában sokkal kevésbé zajosak.

macska nyivákolása bizonyos mértékig a fajtától és a életkörülményeitől függ. Ami túlzott hang-jelenség egy perzsa esetében, az a sziámi számára megszokott. Ha a cica az élet dolgaira eltúlzott nyávogással reagál a nappaliban, az kevésbé indokolt reakció lehet, mint ha például bennragadt egy szekrényben, és azért nyivákol. A gazdik nem az utóbbi esetekre szoktak utalni, amikor a macskájukat nyivákolósnak titulálják. Arra figyelnek fel, hogy mennyire hangos, mennyi ideig tart és milyen gyakran történik. Ha látunk egy látszólag nyivákolós macskát, érdemes megfontolni, hogy miért zajong, mielőtt a lármát le akarnánk csillapítani.                                                                              

1_original.jpg

         

Macskanyelvezet

 

A macskák egy sor különböző hang kiadására képesek: egyszerű, tiszta vagy éppenséggel egyéb, összetett hangokra. Mindegyik jelent valamit, de némileg eltérő dolgokat. Az egyszerű hangok, mint a hörgés, sziszegés, sikoly és fújás agressziót jelentenek. Vannak azért kellemes hangjeleik is, mint a rendkívül sokoldalú nyávogás, melyet a kérelem vagy üdvözlés kifeje

2_original--1-.jpg

zésére használ, az "örömnyikorgás", és a szívesen hallott dorombolás. Az összetett hangok közé tartozik a nyivákolás és a torokhangos panaszkodás. A nyivákolás kifejezés általában túlzott nyávogásra vonatkozik, mely egy figyelemfelkeltő mechanizmus, energiafelszabadító vagy "távkommunikációs" szerepe van.

 

Értelmezés

 

 

Miután megállapítottuk, hogy a macska valóban nyivákol (olyan hangosan nyávog, hogy az már zavaró, és esetleg álmatlanságot okoz a gazdinak), a következő lépés annak meghatározása, hogy miért történik. Ha például egy kandúr egész éjjel sír, miután fedél alá zárták, valószínűleg az éjszakai sírással csalódottságát fejezi ki, amiért megfosztották a szabadságától. Egyes macskák megtanulták, hogy hangoskodás által kapnak figyelmet, míg mások esetében egészségügyi okok állnak mindezek mögött.

 

 

A nyivákolás lehetséges kiváltó tényezői

 • Motivációs konfliktus (korlátozott hozzáférés valamihez)
 • Figyelemfelkeltés
 • Fájdalom vagy éhség
 • Agresszió
 • Szorongás/félelem
 • Kényszeres viselkedés
 • Hipertireózis(pajzsmirigy túlműködés)
 • Párzási időszak
 • Agydaganat
 • Hiperesztézia(kóros túlérzékenység, a tapintási érzék működési felfokozottsága)
 • Kognitív zavar

 

Diagnózis

 

Annak megállapításához, hogy a fenti tényezők közül melyik a kiváltó ok a konkrét esetben, fontos figyelembe venni a macska korát, fajtáját, nemét, azt, hogy ivartalanított-e, környezetét, életkörülményeit, a probléma történetét (újabb vagy régi), hogy a probléma kezdete összefüggésben van-e valamilyen eseménnyel, a tulajdonos reakcióit a macska túlzott nyávogására, valamint a lehetséges egészségügyi tényezőket.

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

проститутки новосибирска

(fei.girls-nsk.mobi, 2018.07.12 14:51)

fei.girls-nsk.mobi - проститутки новосибирска на сайте Girls-Nsk
fei.girls-nsk.mobi/individuals/ - индивидуалки новосибирска на сайте Girls-Nsk

 

 
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 284183
Hónap: 1795
Nap: 57